Doorgaan naar hoofdcontent

Het An-tasje van Jacedidit: een uitgebreide tutorial

In zowat alle Facebook-naaigroepjes vind je ze terug: de An-tasjes.

Waarom zijn ze zo populair? Je kunt ze niet alleen gebruiken als make-uptasje of als opbergtasje voor maandverband/tampons, ze zijn ook een leuke verpakking als je iets cadeau wilt geven en bovendien kun je er je restjes stof mee verwerken.

Ik heb er bijvoorbeeld eentje gemaakt om cinematicketten in te steken. Zo is het toch leuker gegeven dan gewoon wat ticketjes of een cadeaubon in een enveloppe?

Maar goed, ik had het patroon geprint en samen met manlief had ik een elftal exemplaren geknipt: buitenstof, binnenstof en vlieseline.

Alles lag klaar en ik begon er aan. Maar ik had de tutorial verkeerd begrepen waardoor ik er langs geen kanten in slaagde om het An-tasje te maken.

Ik merkte dat er in de Facebook-naaigroepjes nog leden waren die het toch niet zo simpel vonden als gedacht.
Ik kreeg heel veel uitleg en hulp van andere leden waardoor mijn 3de versie wel lukte en ik er meteen nog één maakte, met de bedoeling om er zoveel mogelijk foto's van te trekken en die hier te posten met de uitleg erbij.

Hoe begin je er aan?

1. Knip het tasgedeelte 2 keer uit de buitenstof, 2 keer uit de binnenstof en 2 keer uit de vlieseline. Ik gebruikte hiervoor zelfs zeer dikke vilt. :-) Knip het flapje 1 keer uit de buitenstof, 1 keer uit de binnenstof en 1 keer uit de vlieseline.

Vooraleer ik de paspel op de stof speld, doe ik de 1ste cm al los en knip ik er het touwtje al uit.


Leg vlieseline op de verkeerde kant van de buitenstof van de flap en op de verkeerde kant van de 2 buitenstofjes van de tas. Speld de paspel op de goede kant van de buitenstof van de flap en op de goede kant van de buitenstof van de tas (op 1 buitenstof van de tas).
De laatste cm paspel maak je opnieuw los en je knipt er het touwtje uit. Stik daarna alles vast.Leg het flapje met paspel met de goede kant omhoog. De binnenstof van het flapje leg je er met de goede kant naar beneden op.Hetzelfde doe je voor de buitentas. Leg de buitentas met paspel met de goede kant omhoog. Leg de buitentas zonder paspel er met de goede kant naar beneden op en stik ze vast.Leg het flapje met de goede kant op 1 kant (de goede kant) van de buitentas en speld het vast.Leg de binnentas met de goede kanten op elkaar en stik ze vast, maar laat onderaan een keergat vrij van een 7-tal cm.

Steek de buitentas met de goede kanten naar buiten in de binnentas (waarvan de goede kanten naar binnen zitten). Speld de binnentas rondom rond aan de buitentas vast en stik alles vast.


Keer de buitentas door het keergat en eenmaal gekeerd, stik je de naad van de binnentas mooi dicht.
Zet er een drukknop op en klaar is de tas!


CaeLus.

Reacties

 1. mooi! prachtig tasje en supergoede uitleg!
  je spreekt van dikke vilt, hoe dik is deze dan? knutselvilt of echte vilt van enkele mm?
  alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag An,

  Voor alle duidelijkheid: dit is niet mijn ontwerp, hoor. Komt van de blog van Jace did it, maar ik snapte de uitleg niet altijd even goed. ☺

  Het is inderdaad een zeer leuk tasje, he.

  Ik heb goedkope dunne knutselvilt en dan andere van ongeveer 2mm. Deze voor de tas was 2mm en dik genoeg voor het tasje. Ik vind het beter dan met die aanbevolen vlieseline.

  Groetjes en bedankt voor je bericht,

  Agnetha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dankjewel :-) het patroontje lag hier al klaar, te wachten op de juiste vlieseline maar vilt heb ik liggen, dus kan ik er aan beginnen!

  dankjewel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de uitleg! Nu begrijp ik het origineel ook wat beter :) ik ga er binnenkort eentje proberen te maken maar dan moet ik eerst eens oefenen met paspel! Ben nu al benieuwd naar het resultaat :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan en veel succes ermee.
   En paspel lukt bij mij heel goed als ik een blinde rits-voetje gebruik. Groetjes. :-)

   Verwijderen
 5. Wowww wat een duidelijke uitleg bedankt ze zijn super mooi !
  Maar toch nog heel ff een vraagje dus als ik het goed begrijp, vervangt de vilt de vlieseline?
  En de vilt geeft gelijk ook wat meer (body) dan ?
  Na je antwoordje wil ik het ook zelf gaan proberen nog nooit een tas (je) gemaakt !
  Grtjs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Eefke. Bedankt. Ik moet er dringend nog eens maken. Ik wil er meegeven voor mijn oudste zijn verjaardag, voor de meisjes. De jongens krijgen dan een pennenzak.
   Ik heb inderdaad vilt gebruikt ipv vlieseline omdat ik toen geen vlieseline liggen had en het dikke vilt was.
   Ik gebruik ook van die afzuigkapfilters die je kunt kopen in de winkel ofwel zo'n witte doek die verkocht wordt tijdens de feestdag om rond de kerstboom te leggen. :-D
   Veel succes ermee en toon dan maar eens de jouwe als het af is!
   Groetjes, Agnetha.

   Verwijderen
 6. Ik had de oorspronkelijke tutorial ook helemaal niet begrepen, waardoor ik het tasje helemaal dichtgestikt had. Tja, nadien zag ik er de logica van in.. En nu heb ik er al een vijftal gemaakt. Voor mij zijn 2 drukknopjes beter dan 1.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Evy. Ze blijven leuk hé. Ik maak er soms ook nog.
   Ik heb er ook al passeren met 2 drukknopen en vind dat ook heel mooi. Dat geeft er direct een gans ander uiterlijk aan.
   :-)

   Verwijderen
 7. Hoe stik je de keeropening dan af? Want dat blijf je toch zien? Of geef je rondom rond een stiksel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, de binnenkant stik ik inderdaad helemaal als ik het keergat wil dichtstikken. 🙂

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bedankt, lieve juf.

Het afgelopen schooljaar hebben 4 juffen het beste van zichzelf gegeven om er voor mijn zoontjes en hun klasgenootjes een zalig jaar van te maken.
En daar zijn ze dubbel en dik in geslaagd.  Met een gelukkig gevoel en een koffertje vol nieuwe kennis en mooie herinneringen beginnen Caesar en Romulus aan hun welverdiende vakantie. Om hun juffen hiervoor te bedanken, gaven we deze cadeautjes.
De potjes waren voor de juffen van de 2de kleuterklas. De veegborsteltjes voor de 2 juffen van het vierde leerjaar. 
CaeLus.

Tutorial: een blinde rits inzetten

Iedere woensdagvoormiddag volg ik naailes. Omdat er in La Maison Victor altijd zo'n mooie jurkjes staan en ik die nooit kan maken omdat ik zelf 2 zonen heb, besloot ik om dit keer toch een jurkje te maken voor een meisje en het weg te geven aan een nichtje.
Ik koos voor de Louise-jurk omdat ik die zo mooi vind met de glasparels aan de hals.
Een andere reden dat mij overtuigde om dit leuke kleedje te maken, was dat er een blinde rits in zit. Aangezien ik een ritsen-vrees heb, was dit het uitgelezen moment om eindelijk eens een blinde rits te leren zetten.
En net omdat het eigenlijk zoooo simpel is, wil ik met behulp van deze tutorial, andere naaisters er van overtuigen om projecten met blinde ritsen niet langer uit de weg te gaan.
Voor mij alvast geen zomerrokjes met boordstof meer. Vanaf nu maak ik rokjes voor mezelf met blinde ritsen in bijpassende kleuren.

TUTORIAL:
STAP 1:
Zoals je kunt zien op de foto heb ik 2 lapjes stof waartussen een blinde rits moet komen. Let trouwens maar…